Invoeren kandidaat met de UBplus 8.0 wizard

Wil je een kandidaat aanmaken in UBplus 8.0, dan kan dat snel en eenvoudig met behulp van de UBplus 8.0 wizard. Er zijn meerdere manieren om de wizard te starten voor het aanmaken van een nieuwe kandidaat:

  • Klik in de¬†knoppenbalk (of werkbalk) op het witte icoon met het groene plus-teken.
  • Ga naar het menu Bewerken en selecteer de optie Nieuw.
  • Ga naar de module Kandidaat en druk gelijktijdig de Ctrl-toets en de N-toets in.

 

Kies de soort kandidaat

In UBplus 8.0 kunnen meerdere vormen van dienstverlening naast elkaar bestaan. Dit vertaalt zich ook in de soort kandidaat die wordt gekozen. Zoals in de video tutorial Invoeren van een kandidaat te zien is, kan er onderscheid worden gemaakt in de soort kandidaat: uitzenden, payroll, detacheren, inleen, werving- en selectie en ZZP.

 

Voorkom dubbele invoer van kandidaatgegevens

De tweede stap in de wizard is een signalering van dubbele gegevensinvoer. Geef de naam en/of de geboortedatum op van de kandidaat en druk daarna op de Enter-toets. UBplus 8.0 controleert vervolgens of er in de database kandidaten voorkomen met (delen van) van een of meer van deze gegevens. Is dit het geval, dan worden deze kandidaten in de lijst getoond. Je kunt dan nagaan of het echt om dezelfde kandidaat gaat en eventueel de wizard afbreken.

 

Aanvullen en wijzigingen van kandidaatgegevens

Als er geen sprake is van dubbele gegevens, kun je de persoonsgegevens invoeren in de wizard. Geef je de volledige naam op in het scherm Volledige naam, dan wordt de opgegeven informatie automatisch ontleedt in voornaam, achternaam en tussenvoegsels. Je kunt deze gegevens uiteraard nog controleren en indien nodig aanpassen. De geboortedatum geldt als verplichte invoer en kan direct in het veld worden ingevoerd of in de kalender worden geselecteerd.

Handige tips! Gebruik de Tab-toets op je toetsenbord om sneller te schakelen tussen de verschillende wizard-velden. Ook het Krasbord is een handige feature om op een snelle en makkelijke manier kandidaatgegevens in te voeren. Bekijk de video tutorial hieronder om te zien hoe eenvoudig het allemaal werkt.

 

Doorloop de hele wizard en maak de kandidaat aan

Omschrijving
In dit veld geef je een omschrijving van de kandidaat op. Wanneer je UBplus 8.0 wilt gebruiken voor het selecteren van kandidaten voor een aanvraag, adviseren we je nadrukkelijk van dit veld gebruik van te maken. In de module Selectie kun je namelijk kandidaten selecteren op basis van woorden of termen die UBplus 8.0 herkent uit het veld Omschrijving.

Inschrijfdatum – door
In deze velden geef je de inschrijfdatum van de kandidaat bij het bureau op en de naam van de medewerker door wie de kandidaat is ingeschreven. Standaard worden in deze velden de datum van vandaag en je eigen naam ingevuld, maar beide gegevens zijn te wijzigen. Let op: zowel de inschrijfdatum als de medewerker gelden als verplichte invoergegevens.

Specialisme
Door een specialisme als kenmerk van de kandidaat op te geven, zorg je ervoor dat je de kandidaat nog beter kunt matchen. Hoewel het optioneel is, adviseren we je dit veld wel in te vullen. Je kunt de invoer namelijk gebruiken voor het maken van selecties en managementrapportages of om een kandidaat toe te wijzen aan een gespecialiseerde medewerker.

Eigenaar
Alle kandidaten worden gekoppeld aan een onderdeel van de organisatie, denk aan een bepaalde vestiging of unit. Dit onderdeel wordt daarmee “eigenaar” van de kandidaat. Het eigenaarschap is belangrijk voor het zoeken en filteren van kandidaten, het maken van rapportages en het wel of niet verlenen van rechten om de gegevens te bekijken of te bewerken.

Relatiebeheer
In dit veld staat standaard jouw naam als relatiebeheerder voor de betreffende kandidaat. Deze standaardinvoer is te wijzigen; dit geldt overigens ook voor het veld Eigenaar. De medewerker in het veld Relatiebeheer is verantwoordelijk voor de communicatie met de kandidaat, het vinden van passende opdrachtgevers en de begeleiding gedurende het plaatsingsproces.

Je hebt nu de wizard voor het aanmaken van een kandidaat doorlopen. Goed gedaan!